Informatie over voedselvergiftiging  

Deze folder werd samengesteld door het Platform Voedsel Toxi-Infecties (VTI) en Zoönosen overgedragen via Voedingsmiddelen waarin alle bevoegde officiële instellingen zijn vertegenwoordigd
en dat wordt gecoördineerd door
Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP)
Juliette Wytsmanstraat, 14 - 1050 Brussel
bijwerking : juli 2009


  1. Kan je ziek worden van voedsel?
  2. Wat zijn de verschijnselen?
  3. Wat zijn bacteriën?
  4. Hoe ontstaat een voedselvergiftiging?
  5. Volg de onderstaande tips
  6. Tips om de verspreiding van bacteriën te voorkomen
  7. Wat moet je doen in geval van een voedselvergiftiging?
  8. Nuttige adressen
  9. Voor meer informatie

1. Kan je ziek worden van voedsel?


JA !
Jaarlijks worden honderden mensen in ons land het slachtoffer van een voedselvergiftiging.


2. Wat zijn de verschijnselen?

Dezelfde als bij buikgriep : misselijkheid, braken, buikkrampen, diarree en soms ook hoofdpijn en koorts.




3. Wat zijn bacteriën?




Bacteriën zijn microscopische wezentjes die in bijna alle voedingsmiddelen aanwezig zijn. Bij warmte en vochtigheid vermenigvuldigen zij heel snel.

Om de twintig minuten verdubbelt hun aantal.

Gelukkig is de overgrote meerderheid van deze bacteriën ongevaarlijk of zelfs goedaardig maar van sommige bacteriën worden we ziek.

4. Hoe ontstaat een voedselvergiftiging?


Bij ongekoelde bewaring vermenigvuldigen bacteriën zich vooral in vlees, gevogelte, vis, melk, eieren en in de daarmee bereide gerechten.
Toch voelen bacteriën zich ook thuis in groenten, fruit, salades, gebak, meeneemmaaltijden en vacuüm verpakte levensmiddelen.
Bewaar deze dan ook altijd in een koelkast, onder de 7°C.
Bacteriën vermenigvuldigen zich in het algemeen niet in droge producten, zoals koekjes, noch in voedingsmiddelen opgelegd in azijn, suiker of zout, zoals confituur en augurken.
Voedsel dat vers lijkt of aangenaam ruikt, kan toch een voedselvergiftiging veroorzaken!


5. Volg de onderstaande tips

Rauw vlees en rauwe vis
Bak varkensvlees en gevogelte door en door, beiden bevatten vaak heel wat bacteriën. Om die te vernietigen, moet het vlees langer worden gebakken. Dit geldt ook voor vis en schaaldieren.



Gehakt
Gehakt, farce en rollades moeten zo snel mogelijk na aankoop worden bereid en moeten altijd goed worden doorbakken.
Het risico op besmetting is altijd groter bij deze vleessoorten.
Eieren

Gebruik eieren altijd snel en bewaar ze bij voorkeur in een koelkast.
Groenten en fruit
Schil of spoel groenten en fruit altijd zorgvuldig als je ze rauw eet.

Keukengerei, servies, werkblad
Rauwe producten besmetten het keukengerei, het servies of het werkblad waarop ze hebben gelegen.
Deze moeten dan ook eerst worden afgewassen met warm water en afwasmiddel voordat ze worden gebruikt voor gebakken of gekookte voedingsmiddelen.
Ontdooien
Ontdooi bevroren producten in de koelkast of in de microgolfoven. Ook het dooiwater kan een bron van besmetting zijn en moet daarom altijd worden verwijderd.
Keukenhanddoek
Neem altijd een schone keukenhanddoek en vervang deze regelmatig. Keukenhanddoeken die vochtig blijven, krioelen meestal van de bacteriën.
Insecten


Bescherm voedsel tegen ongedierte zoals vliegen en muizen. Dikwijls zijn het dragers van bacteriën.
De mens
Ook de mens kan voedingsmiddelen besmetten, vooral met zijn handen.

Was daarom je handen met water en zeep vóór je een voedingsmiddel in je handen neemt, na het aanraken van een rauw voedingsmiddel en na een bezoek aan het toilet.

Personen met diarree mogen niet betrokken worden bij de bereiding van voeding !

6. Tips om de verspreiding van bacteriën te voorkomen :


  1. Gebruik proper keukengerei
  2. Verwarm alle delen van het voedingsmiddel tot ten minste 70°C
  3. Laat snel afkoelen tot 4°C
  4. Ontdooi producten in de koelkast of in de microgolfoven
  5. Eet zo snel mogelijk op.

7. Wat moet je doen in geval van een voedselvergiftiging?


  1. Raadpleeg je huisarts. Dit geldt zeker voor jonge kinderen en oudere volwassenen. De huisarts verwittigt de gezondheidsdiensten van de gemeenschappen of het voedselagentschap.
  2. Heb je nog restjes van het verdachte voedingsmiddel?
    1. Bewaar ze in een gesloten potje, bij voorkeur in de koelkast of in het vriesvak
    2. Neem contact op met het voedselagentschap
    3. Overhandig de restjes aan een inspecteur van het agentschap voor analyse in een laboratorium.

8. Nuttige adressen



Food Safety Center
Kruidtuinlaan, 55-Bureel 18 - 1000 Brussel
Tel. : 0800/13.550
E-mail : communicatie@favv.be
Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
Victor Hortaplein 40 bus 10 - 1060 Brussel
Call Center : 02/524.97.97
Gezondheidsdiensten van de gemeenschappen
Vlaamse Gemeenschap - Toezicht Volksgezondheid, Infectieziekten en Vaccinatie
Markiesstraat, 1 - 1000 Brussel
Antwerpen
03/224.620.04
Limburg
011/74.22.40
Oost-Vlaanderen
09/244.83.60
Vlaams-Brabant
016/29.38.58
West-Vlaanderen
050/44.50.70
Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van Brussel-Hoofdstad
Marsveldstraat, 25 - 1050 Brussel
Tel. : 02/502.60.01 of 0478/77.77.08
Communauté française - Direction Générale de la Santé
Boulevard Léopold II, 44 - 1080 Bruxelles
Surveillance.sante@cfwb.be
Brabant Wallon
0476/54.18.23
Hainaut
0479/79.80.34
Liège
0486/09.04.21
Luxembourg
0486/09.04.21
Namur
0486/09.04.21
 

Voor meer informatie

Deze brochure is verkrijgbaar op het volgend adres :
WIV-ISP, OD Volksgezondheid en surveillance - Infectieziekten in de algemene populatie
J. Wytsmanstraat, 14 - 1050 - Brussel

Mevr. G. Ducoffre, tel. : 02/642.57.77