|
1.
Kan je ziek worden van voedsel?
|
|
JA ! |
Jaarlijks
worden honderden mensen in ons land het slachtoffer van een voedselvergiftiging.
|
|
2.
Wat
zijn de verschijnselen?
|
|
Dezelfde
als bij buikgriep : misselijkheid, braken, buikkrampen, diarree en soms
ook hoofdpijn en koorts. |
|
|
3.
Wat
zijn bacteriën?
|
|

|
Bacteriën
zijn microscopische wezentjes die in bijna alle voedingsmiddelen aanwezig
zijn. Bij warmte en vochtigheid vermenigvuldigen zij heel snel.
Om de twintig minuten verdubbelt hun aantal.
Gelukkig is de overgrote meerderheid van deze bacteriën ongevaarlijk
of zelfs goedaardig maar van sommige bacteriën worden we ziek. |
|
|
4.
Hoe ontstaat een voedselvergiftiging?
|
|
Bij ongekoelde bewaring vermenigvuldigen bacteriën zich vooral in vlees,
gevogelte, vis, melk, eieren en in de daarmee bereide gerechten.
Toch voelen bacteriën zich ook thuis in groenten, fruit, salades, gebak,
meeneemmaaltijden en vacuüm verpakte levensmiddelen.
Bewaar deze dan ook altijd in een koelkast, onder de 7°C.
Bacteriën vermenigvuldigen zich in het algemeen niet in droge producten,
zoals koekjes, noch in voedingsmiddelen opgelegd in azijn, suiker of zout,
zoals confituur en augurken.
Voedsel dat vers lijkt of aangenaam ruikt, kan toch een voedselvergiftiging
veroorzaken!
|
|
5.
Volg
de onderstaande tips
|
|
|
Rauw
vlees en rauwe vis |
Bak
varkensvlees en gevogelte door en door, beiden bevatten vaak heel
wat bacteriën. Om die te vernietigen, moet het vlees langer
worden gebakken. Dit geldt ook voor vis en schaaldieren.
|
|
|
|
|
|
Gehakt |
Gehakt,
farce en rollades moeten zo snel mogelijk na aankoop worden bereid
en moeten altijd goed worden doorbakken.
Het risico op besmetting is altijd groter bij deze vleessoorten. |
|
|
Eieren |
|
Gebruik
eieren altijd snel en bewaar ze bij voorkeur in een koelkast. |
|
|
Groenten
en fruit |
Schil
of spoel groenten en fruit altijd zorgvuldig als je ze rauw eet. |
|
|
|
Keukengerei,
servies, werkblad |
Rauwe
producten besmetten het keukengerei, het servies of het werkblad waarop
ze hebben gelegen.
Deze moeten dan ook eerst worden afgewassen met warm water en afwasmiddel
voordat ze worden gebruikt voor gebakken of gekookte voedingsmiddelen. |
|
|
Ontdooien |
Ontdooi
bevroren producten in de koelkast of in de microgolfoven. Ook het
dooiwater kan een bron van besmetting zijn en moet daarom altijd worden
verwijderd. |
|
|
Keukenhanddoek |
Neem
altijd een schone keukenhanddoek en vervang deze regelmatig. Keukenhanddoeken
die vochtig blijven, krioelen meestal van de bacteriën. |
|
|
Insecten |
|
|
Bescherm
voedsel tegen ongedierte zoals vliegen en muizen. Dikwijls zijn het
dragers van bacteriën. |
|
|
De
mens |
Ook
de mens kan voedingsmiddelen besmetten, vooral met zijn handen. |
 |
 |
 |
 |
Was
daarom je handen met water en zeep vóór je een voedingsmiddel
in je handen neemt, na het aanraken van een rauw voedingsmiddel en
na een bezoek aan het toilet.
Personen met diarree mogen niet betrokken worden bij de bereiding
van voeding ! |
|
|
|
6.
Tips
om de verspreiding van bacteriën te voorkomen :
|
|
- Gebruik proper
keukengerei
- Verwarm alle delen
van het voedingsmiddel tot ten minste 70°C
- Laat snel afkoelen
tot 4°C
- Ontdooi producten
in de koelkast of in de microgolfoven
- Eet zo snel mogelijk
op.
|
|
7.
Wat
moet je doen in geval van een voedselvergiftiging?
|
|
- Raadpleeg je huisarts.
Dit geldt zeker voor jonge kinderen en oudere volwassenen. De huisarts
verwittigt de gezondheidsdiensten van de gemeenschappen of het voedselagentschap.
- Heb je nog restjes
van het verdachte voedingsmiddel?
- Bewaar ze
in een gesloten potje, bij voorkeur in de koelkast of in het vriesvak
- Neem contact
op met het voedselagentschap
- Overhandig
de restjes aan een inspecteur van het agentschap voor analyse in
een laboratorium.
|
|
8.
Nuttige
adressen
|
|
|
 |
Food Safety Center
Kruidtuinlaan, 55-Bureel 18
- 1000 Brussel
Tel. : 0800/13.550
E-mail : communicatie@favv.be |
|
|
 |
Federale
Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en
Leefmilieu
Victor Hortaplein 40 bus 10 - 1060 Brussel
Call Center : 02/524.97.97 |
|
Gezondheidsdiensten
van de gemeenschappen |
 |
Vlaamse Gemeenschap - Toezicht Volksgezondheid, Infectieziekten en Vaccinatie
Markiesstraat, 1 - 1000 Brussel |
Antwerpen
03/224.620.04 |
Limburg
011/74.22.40 |
Oost-Vlaanderen
09/244.83.60 |
Vlaams-Brabant
016/29.38.58 |
West-Vlaanderen
050/44.50.70 |
|
|
|
 |
Gemeenschappelijke
Gemeenschapscommissie van Brussel-Hoofdstad
Marsveldstraat, 25 - 1050 Brussel
Tel. : 02/502.60.01 of 0478/77.77.08 |
|
|
|
Communauté
française - Direction Générale de la Santé
Boulevard Léopold II, 44 - 1080 Bruxelles
Surveillance.sante@cfwb.be |
Brabant
Wallon
0476/54.18.23 |
Hainaut
0479/79.80.34 |
Liège
0486/09.04.21 |
Luxembourg
0486/09.04.21 |
Namur
0486/09.04.21 |
|
|
|
|
|
|
Deze brochure is verkrijgbaar op het volgend adres :
WIV-ISP, OD Volksgezondheid en surveillance - Infectieziekten in de algemene populatie
J. Wytsmanstraat, 14 - 1050 - Brussel
Mevr. G. Ducoffre, tel. : 02/642.57.77
|
|